Maluszki poznawały dziś proces pozyskiwania mąki. Pomagały nam w tym

zdjęcia przedstawiające różne etapy powstawania mąki (m.in.:

przedstawiające zboże na polu, młyn). jak i krótki film dydaktyczny

przygotowany przez grupę wydawniczą MAC.

Ostatecznie, dzieci podsumowały swoją wiedzę w następujący sposób: mąka powstaje ze

zmielonych ziaren zbóż. Rolnik zbiera zboże na polu, a potem zawozi je do młyna. Tam

zboże jest oczyszczane, czyli przesiewane przez sita. Usuwane są z niego różne

zanieczyszczenia, np. kawałki chwastów, które rosły na polu. Czasem zboże wymaga

również suszenia, bo zostało zebrane np. po opadach deszczu. Potem czyste już zboże

jest mielone raz lub kilka razy – tak powstaje mąka.

Pakowana jest do worków i przewożona np. do sklepów lub do piekarni.

Mąkę można otrzymać także np. z ryżu (poprzez zmielenie jego ziaren). Powstaje wtedy

mąka ryżowa. Mąkę można również otrzymać z ziemniaków (to tzw. mąka ziemniaczana)

lub z nasion kukurydzy (to mąka kukurydziana).